Κηπουρικές Εργασίες Δεκεμβρίου

Μπαίνουμε στο χειμώνα και συνήθως ο Δεκέμβριος είναι ο πιο βροχερός μήνας του έτους.  Εάν πραγματικά συμβαίνει έτσι, τότε θα σταματήσουμε το πότισμα των κήπων μας, λόγω του ότι το υπερβολικό πότισμα θα σαπίσει τα φυτά μας και κυρίως αυτά που δέχονται βροχή.  Σε σχέση με τους φθινοπωρινούς μήνες το πότισμα στα φυτά μας γίνεται αραιότερα, φυσικά θα πρέπει να παρακολουθούμε τις καιρικές συνθήκες και αναλόγως θα επεμβαίνουμε.

Όσον αφορά τις ασχολίες στους κήπους συνεχίζεται η φύτευση των χειμωνιάτικων λουλουδιών όπως σκυλάκια, πανσέδες, σιερηνιές, καλεντούλλες, κυκλάμινα, χρυσάνθεμα, αρωματικά φυτά και λαχανικά της εποχής.  Επίσης είναι η κατάλληλη περίοδος για φύτευση όλων των δασικών φυτών, φοινικοειδών και άλλων δένδρων όπως και όλων των καρποφόρων φυλλοβόλων και μη.

Εάν δεν έγινε η βασική λίπανση των μόνιμων καλλιεργειών καρποφόρων και καλλωπιστικών τότε καιρός να γίνει για να εκμεταλλευτούμε την βροχή και να εισχωρήσουν τα λιπαντικά στοιχεία πιο βαθιά στο έδαφος.

Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά ή άλλης μορφής οργανική ουσία όπως διάφορες τύρφες (peat-moss, compost) εάν το επιθυμούμε αλλά πάντοτε με ενσωμάτωση στο έδαφος ποτέ επιφανειακά.

Κλάδευμα

Συνεχίζεται το κλάδευμα όλων των φυτών όπως φρακτικά, καρποφόρα δένδρα, (εκτός από φυλλοβόλα) καλλωπιστικά όλων των ειδών.  Αποφεύγουμε το αυστηρό κλάδευμα των εσπεριδοειδών γιατί ενδεχόμενη παγωνιά μπορεί να τα βλάψει.  Προσοχή στα ευαίσθητα από την παγωνιά φυτά.  Προστατέψτε τα ειδικά τις παγερές νύχτες του χειμώνα μεταφέροντας τα σε προστατευμένες θέσεις στη βεράντα και στο κήπο μας.  Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντιανεμικά ή αντιπαγετικά δίκτυα ή σακούλες για να καλύψουμε ευαίσθητα καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα.

Μην αφήνετε τα αγριόχορτα να σας επιβληθούν, καταπολεμήστε τα είτε μηχανικά με σκαλίσματα, είτε χημικά με ζιζανιοκτόνα όπου επιτρέπεται.

Γρασίδια

Τα γρασίδια σταματούν την έντονη ανάπτυξη τους, προσέξτε όμως από τα ζιζάνια να μην κάνουν την ζημιά τους.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν επανασπορά με χειμωνιάτικες ποικιλίες γρασιδιών όπως το lolium για καλύτερη εμφάνιση την περίοδο του χειμώνα.  Ειδικά σε περιπτώσεις που επηρεάζεται το γρασίδι από την παγωνιά.