Κηπουρικές εργασίες Μαΐου

Ο Μάιος έφθασε. Ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης.  Ο ήλιος ήδη ανέβηκε, η θερμοκρασία επίσης και τα πιο πολλά δέντρα έχουν ανθοροήσει, έχουν δηλαδή ρίξει τα άνθη τους και έχουν ήδη αρχίσει να ντύνονται για τα καλά με την νέα βλάστηση.

Κλάδευμα

Για τα καρποφόρα φυτά δεν συστήνεται κλάδευμα αυτό τον μήνα, διότι έπρεπε να είχαν κλαδευτεί προηγουμένως. Αν όμως ξεμείναμε από χρόνο και δεν το πράξαμε, κάλιο αργά παρά ποτέ.

Το κλάδευμα των καλλωπιστικών μπορεί να γίνει σχεδόν πάντοτε επομένως και αυτό τον μήνα.

Ψεκάσματα

Αρχίζει να γίνεται έντονο το πρόβλημα από τις προσβολές εχθρών όπως για παράδειγμα αφίδες, ανθονόμος, πιερίδες και ασθενειών όπως για παράδειγμα στάχτυ, περονόσπορος, σκωρίαση σε όλα μας τα φυτά.  Κάποια φυτά επηρεάζονται λιγότερο και άλλα περισσότερο.  Κατάλληλα προς τούτο φυτοφάρμακα μπορείτε να προμηθευτείτε από το φυτώρια μας και αν χρειάζεστε συμβουλή από γεωπόνο θα σας την παρέχουμε.

Οι κατάλληλοι ψεκασμοί μπορούν να γίνουν είτε προληπτικά είτε με την εμφάνιση της προσβολής.

Λίπανση

Συνεχίζονται οι επιφανειακές λιπάνσεις μια φορά τον μήνα με τα κατάλληλα λιπάσματα, ανάλογα με την φύση και το είδος της καλλιέργειας μας.

Φυτεύσεις – Μεταφυτεύσεις

Πολύ καλή εποχή για φυτεύσεις φυτών, δέντρων και θάμνων και δημιουργία κήπων.

Εποχιακά φυτά

Συνεχίζεται η φύτευση των εποχιακών φυτών της νέας εποχής όπως πετούνιες, κατηφέδες, γκαζάνιες, osteospermum, πορτουλάκα, σκυλλάκια, δαφνάκια, δάλιες, αστερίσκος, ζίνιες, βέρβενα, celosia, brachycomy, γαρυφαλλάκια.

Επίσης συνεχίζεται η φύτευση όλων των ειδών αρωματικών φυτών όπως λεβάντες, rosmary, σάλβια, ρίγανη, δυόσμος.

Λαχανικά

Πάρα πολύ καλή εποχή για φύτευση των καλοκαιρινών λαχανικών όπως ντομάτες, αγγουράκια, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια, μαϊντανός, σέλινο, καλαμπόκι, φράουλες, κρεμμυδάκια κλπ.

Γρασίδια

Συνεχίζεται κανονικά το κούρεμα των γρασιδιών και επίσης όπου νάνε θα αρχίσει η εμφάνιση των πρώτων προνυμφών των σηριβιδιών, οπότε να το έχουμε υπόψη μας να παρατηρούμε συχνά τα γρασίδια μας για να επέμβουμε με τα κατάλληλα εντομοκτόνα-σηριβιδοκτόνα.

Αρδεύσεις

Προσοχή στις αρδεύσεις όλων των φυτών και των γρασιδιών.  Αναγκαίες συχνότητες και ποσότητες χωρίς υπερβολές.