Κηπουρικές εργασίες Νοεμβρίου

Νοέμβριος και τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου.  Είναι ο μήνας που πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε εντατικά με τις χειμερινές εργασίες στους κήπους μας.  Τα φυτά μας οι μόνιμες καλλιέργειες μπήκαν ήδη στο ρυθμό τους, συνήλθαν από τις δυσμενείς συνθήκες του καλοκαιριού και αυτό το αντιλαμβανόμαστε από το λαμπερό και ζωηρό χρώμα των φυτών μας.

Κλάδευμα

Κλαδεύονται τα πλείστα φυτά εκτός των φυλλοβόλων που πρέπει να φυλλοβολήσουν πρώτα.  Μην καθυστερείτε το κλάδευμα των φυτών, δέντρων και θάμνων.  Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται ορισμένα φυτά όπως φύκοι, λαντάνες, ιβίσκοι.

Ψεκάσματα

Συνεχίζονται τα ψεκάσματα με καθολικούς ή δολωματικούς ψεκασμούς ανάλογα με την περίπτωση.  Εφόσον οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ψηλές για την εποχή να προσέξουμε τις εντομολογικές προσβολές όπως μελίγκρες (πιθανόν να υπάρχουν ακόμη) ψευδόκοκκος, βαμβακίαση ειδικά στα κυπαρισσοειδή αλλά και εσπεριδοειδή στα σκιασμένα κυρίως μέρη των φυτών καθότι εκεί αναπτύσσεται ως επιτοπλείστον ο αλευρώδης που κατάντησε μάστιγα την τελευταία χρονιά λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν και προσβάλει κυρίως φυλλώδη φυτά όπως διάφορα είδη φύκων, λαντάνες αλλά και λαχανικά.

Συμβουλευτείτε πάντοτε τους ειδικούς για τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις καλλιέργειες.  Προσοχή στα λαχανικά λόγω της ιδιότητας τους να καταναλώνονται από τον άνθρωπο.  Σε επιφυλακή πάντοτε επίσης για το ρυγχοφόρο των φοινικοειδών.

Λίπανση

Συνεχίζεται η λίπανση των μόνιμων καλλιεργειών με σχετικά λιπάσματα με βασικά συστατικά φωσφόρου και καλίου.  Αν δεν έχει γίνει λίπανση τον Οκτώβρη σωστό θα ήταν να γίνει τώρα η βασική προς τούτο λίπανση.

Φυτεύσεις – Μεταφυτεύσεις

Συνεχίζεται η φύτευση των βολβών με γοργούς ρυθμούς αλλά και όλων των υπόλοιπων εποχιακών φυτών όπως πανσέδες, σιερηνιές, σκυλλάκια, άλυσα, πετούνιες, κατηφέδες αλλά κυρίως κυκλάμινα, χρυσάνθεμα και πολλά άλλα με προυπόθεση πάντοτε την καλή προετοιμασία των χώρων.

Γρασίδια

Συνεχίζεται η άρδευση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.  Η υπερβολική άρδευση αυτόν τον μήνα δεν κάνει καλό.

Αρδεύσεις

Παρακολουθούμε τον καιρό και επεμβαίνουμε ανάλογα στα προγράμματα αρδεύσεων.