Κηπουρικές εργασίες Οκτωβρίου

Κηπουρικές εργασίες Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου.  Οι θερμοκρασίες πέφτουν σημαντικά και τα φυτά μας βρίσκουν και πάλι τον ρυθμό τους και την ζωντάνια τους και αυτό το αντιλαμβανόμαστε από το χρώμα των φυτών μας.

Κλάδευμα

Κλαδεύονται φυτά και θάμνοι που δεν μπορούν να κλαδευτούν τον χειμώνα όπως διάφορα είδη φύκων, λαντάντες, ιβίσκος και άλλα ευαίσθητα στο κρύο φυτά.  Μαζί μ’ αυτά όμως κλαδεύονται άνετα και πολλά άλλα φυτά κυρίως καλλωπιστικά δένδρα και θάμνοι.  Είναι ένας από τους μήνες με έντονη την δραστηριότητα των κλαδευμάτων.  Ότι κλαδέψεις αυτό τον μήνα δεν είναι λάθος εκτός των φυλλοβόλα τα οποία ως επιτοπλείστον κλαδεύονται μετά την είσοδο των φυτών αυτών στο στάδιο του λήθαργου.

Ψεκάσματα

Συνεχίζονται τα ψεκάσματα με καθολικού ή δολωματικούς ψεκασμούς ανάλογα με την περίπτωση.  Εχθροί όπως σηριβίδια στα γρασίδια, αλευρώδης στα διάφορα φυτά όπως φύκοι, λαντάντες, φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών έχουν έντονη την παρουσία τους.  Επίσης μη ξεχνάμε τον κόκκινο ρυγχοφόρο κάνθαρο των φοινικοειδών.

Λίπανση

Συνεχίζεται ανάλογα με το πρόγραμμα λίπανσης που ακολουθούμε αλλά προς τα τέλη αυτού του μήνα πρέπει να γίνουν οι βασικές λιπάνσεις των δενδρωδών καλλωπιστικών και καρποφόρων με λιπάσματα που περιέχουν σαν βασικό στοιχεία το φωσφόρο και κάλλιο.

Υπάρχουν τώρα λιπάσματα πλήρη όχι μόνο με τα βασικά αλλά και με τα δευτερεύοντα λιπαντικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, θείο και άλλα ιχνοστοιχεία.

Φυτεύσεις – Μεταφυτεύσεις

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των βολβών, οπόταν καλό είναι όσοι θέλουν να φυτέυσουν βολβώδη φυτά όπως κρινάκια, ζουμπούλια, βατράχια, τουλίπες, ίριδες κλπ να το πράξουν τώρα.  Είναι η πιο κατάλληλη εποχή. Επίσης όλα τα εποχιακά φυτά όπως πανσέδες, σιερηνιές, πετούνιες, άλυσα, βέρβενα, σκυλλάκια και πολλά άλλα είδη είναι ο κατάλληλος καιρός να τα εγκαταστήσουμε στον κήπο μας με την σωστή πάντοτε προετοιμασία των χώρων.

Γρασίδια

Συνεχίζεται η άρδευση, ψεκάσματα και κουρέματα διότι οι θερμοκρασίες και αυτό τον μήνα το επιβάλλουν.

Αρδεύσεις

Συνεχίζονται ανάλογα όμως με τις καιρικές συνθήκες.  Επεμβαίνουμε στα προγράμματα άρδευσης όποτε χρειαστεί παρακολουθώντας τον καιρό.